torsdag 18. februar 2010

NTNU + Survey = sant?

Jeg sier det rett ut: Geomatikk på NTNU har ingen identitet...

Jeg vil gjetter at 50% av de som jobber i Geomatikkbransjen har utdannelse fra UMB/Ås. Resten er fra diverse geografi/it-studier fra ymse studiesteder rundt om kring i landet. Skal vi anslå at 2% er fra Geomatikk på NTNU?

Så kan vi spørre oss; hva er Geomatikkbransjen?
En rask titt på sidene til GeomatikkBedriftenes Landsforening viser at bedriftene stort sett er knyttet til bygg og anleggsnæringen samt kommunale institusjoner. Deltakerlisten på årets GeoForum konferanse viser det samme. Er det virkelig slik at Geomatikkbransjen kun bryr seg om det som er på land?

Jeg var på en konferanse om Seabed Mapping and Inspection i forrige uke. Der kunne statoil fortelle at de skriker ette kompetanse innen offshore surveying, og at det ikke finnes ett eneste studie innenfor dette område, hverken på bachelor eller master nivå. De ønsker nå å rette opp i dette, og sammarbeide med surveyindustrien og studiesteder i Norge. Ta en titt på denne presentasjonen (pdf), og da særlig slide 10-12, som viser hvilke kompetanse de trenger. Stort sett Geomatikkrelatert alt sammen, så her bør det være STORE muligheter for Geomatikkmiljøet på NTNU!

Hva med å bryte litt med "matrikkel, landmåling og SOSI"-imaget og heller speide litt ut over havet og se hva som befinner seg der? Kanskje en ny identitet?

Hva tror dere ?

22 kommentarer:

Sverre Wisløff sa...

Hei, jeg har hørt rykter om at GBL snart skal ha en workshop med tema noe sånt som "Rekruttering til bransjen" og bruker vi feil vokabular og termer. For faget burde være aktuelt og sexy nok med GPS, bilder, georeferert innhold på nettet og ikke minst 3D.

kvinnesl sa...

Hei Sverre!
Jeg er helt enig med deg. Jeg har flere ganger spøkt om at vi burde bytte navn fra Geomatikk til Geo-design, av den grunn at det er mer sexy.

Jeg tror nok det vil være sterke motstridigheter mot dette utrykket, da det i denne bransjen ofte er snakk om eksakte målinger av eksisterende informasjon mens design er mer "unøyaktig" og går mer på planlegging av ny "ting".

Når det er sagt, har jo selveste guden innen GIS snakket mye om dette begrepet i det siste. Så kanskje det ikke er så dumt?
http://gisandscience.com/2010/02/11/jack-dangermond-talks-about-geodesign-at-ted-2010/

Er det viktigs at navnet er 100% korrekt eller at rekruteringen til faget sikkres?

Anonym sa...

I forhold til ting ute på dypt vann så vil vel våre venner på Tyholt ha et ord med i laget. Det kan hende man kan koke i hop noe som drar inn både geomatikk-avdelingen og Marin for å skape noe meget tverrfaglig og markedsføringsvennlig?

Alexander Nossum sa...

Sverre: Ryktene er sanne - Geomatikk-bransjen har hatt workshop og skal ha flere rundt nettopp identiteten til Geomatikk som bransje og utdanning.

Kvinnesl: Veldig spennende med Offshore-fokus i Geomatikk - dette er absolutt et felt som krever Geomatikk, men hvor, dessverre, utdanningen ikke finnes (direkte).

Alle innspill på Geomatikk-identitetskrisen settes pris på!

RPVN: Tyholt + Geomatikk er en veldig spennende tanke! Absolutt en mulighet som burde undersøkes nærmere!

Jeg skal prøve å gjøre mine tanker rundt dette så transparente som mulig igjennom innlegg her:)

Anonym sa...

Jeg sier det rett ut: Geomatikk på NTNU har ingen identitet... - kunne ikke ha sagt det bedre, men håper det er rom for nye tanker og ideer. Er ett spennende fagområde og kan utrolig lett kombineres med andre studier.

Anonym sa...

Denne bloggen er vel så langt noe av det mest interessante som har kommet ut fra Geomatikk på NTNU med tanke på å formidle interessante artikler og ting som foregår i miljøet. Slik det er nå så er dette første stoppested for den som vil studere geomatikk. Når det gjelder de "offisielle" nettsidene til geomatikk ser jeg at de også holder på å få seg en overhaling, det er bra! Få inn enda flere videoer, interessante artikler og linker til kart og prosjekter som man kan bruke så får vi vist fram studiet!

Atle Frenvik Sveen sa...

Jepp, uten identitet er godt sagt. Knyttet til Institutt for Bygg, Anlegg og Transport, ikke kjent for mange andre, men med muligheter til kobling til marin (som nevnt her) og ikke minst IDI-miljøet.

Dette tror jeg faktisk er noe av problemet. Geomatikk består av mange grener, men jeg mener at i dag er det minste felles multiplum data-faget. Denne knytningen mangler totalt i dag. Idi-fag og geomatikk fag har ingen naturlig kobling, ingen vekselvirkning. Dermed kan man velge å utdanne seg innen geomatikk nesten uten å ha hatt IDI-fag.

Derfor mener jeg at det er helt feil at Geomatikk er forankret i BAT-miljøet på NTNU. De bryr seg lite om Geomatikk, og Geomatikk får en sterk kobling til kun ett av mange anvendelsesområder for Geomatikk.

Eller er kanskje problemet er at det er så stort spenn innenfor Geomatikk-faget? Geodesi og landmåling er et stykke unna GIS, og fotogrammetrien har heller ikke de helt store koblingene til de to andre.

Det virker på meg som at Ås og høyskolene her i landet er gode på Geodesi/Landmåling og Fotogrammetri samt GIS i betydningen "bruk av geografiske informasjonssystemer" (tenk på geodata og hva de driver med av analyser).

De som aktivt utvikler applikasjoner og tjenester som benytter GIS-teknologi har for det meste bakgrunn fra IT-faget, og har plukket opp relevant GIS-erfaring andre steder enn via utdannelsen. Dermed er min påstand at ingen steder utdanner folk med GIS og systemutviklingskompetanse. Dette "gapet" burde jo Geomatikk ved NTNU klare å fylle, all den tid de har en kobling mot Ingeniørvitenskap & IKT.

Kort oppsummert: Geomatikk kan "forankres" i mye, men det virker på meg som om Geomatikk på NTNU mangler en kobling. Survey/offshore er kanskje en mulighet, IT/systemutvikling er en annnen, men åkkesom: noe burde nok gjøres!

Lars Hervig sa...

jeg er enig med atle. geomatikk er ikke lenger kun landmåling og matrikkel. gis delen kunne vært nærmere knyttet idi, "survey" (som høres litt sexy ut?) kunne om mulig vært knyttet mot marin + navigasjonsmiljøet på elektro. det er faktisk en linje på elektro som heter navigasjon, og hvorfor denne ikke har mer samarbeid med geomatikkntnu aner jeg ikke.

uansett, etter endtutdannelse ved geomatikkntnu skjønner jeg fremdeles ikke hvorfor vi ligger under bygg, anlegg og transport. det virker som de ikke vet hva vi driver med uansett...

en annen ting, hvor mange av geomatikkntnustudenter ender opp i byggebransjen ved endt utdanning? noen som sitter på statistikk?

ser forresten at det er flust med stillinger ute om dagen. spesielt en del som søker etter gis-systemutviklere, og de burde ntnu kunne levere!

kvinnesl sa...

Må nok si meg enig med Atle i at en tilknytning til IDI er mest naturlig. Marin og evt. Petroleum vil også være interessant mtp. posisjonering og infrastruktur på havet og havbunnen, men jeg tror egentlig ikke de har veldig mye av den typen ting.

Jeg tror derimot som Lars sier, at en kobling mot Elektronikk vil være enda mer interessant. Fag som; Navigasjon, Fjernmåling, Marin akustikk, Romteknologi 1 og 2, Navigasjonssystemer, Marin observasjonsteknologi, Satelittkommunikasjon er emner som kan være interessant for en "geomatiker".

Noe av det jeg mener er fordelen med Geomatikk på NTNU er den store valgfriheten, men jeg savnet et forslag til forskjellige definerte retninger. Greit nok, man valgte enten Geodesi, Fotogrammetri eller GIS, men faktum er jo at de fleste av oss tok alle fagene likevel. Dermed er det bare prosjektet og masteroppgaven som bestemmer om du har master i Geodesi eller GIS, og det kan vel knapt kalles fordypning..

Med så få Geomatikkfag og stor valgfrihet mener jeg at man bør være flinkere til å legge opp konkrete studieløp, slik at evt. ny studenter skjønner hva de utdanner seg til. Noen eksempler kan være:

GIS med fokus på systemutvikling:
- Programmering, databaser, GIS, open source, WMS, WFS, visualisering, 3D, etc.

GIS med fokus på analyse og planlegging:
- kartografi, bruk av ArcGIS + open source verktøy, statistikk, GIS, bildeteknikk, etc.

Offshore Surveying:
- Geodesi, navigasjon, navigasjonssystemer, marin observ., marin akustikk, gps, etc.

Fjernmåling:
- Geodesi, Satelittkommunikasjon, romteknologi, gps etc.

Landmåling:
- Geodesi, fotogrammetri, gps, laser ++

Det finnes sikkert enda flere fag fra forskjellige fakultet som kunne passet inn under de forskjellige områdene her, dersom man tar en titt på studiehåndweb/boka.

Dersom man kunne klart å sette i sammen noen slike forslag/veiledning til studieløp (men beholdt valgfriheten) og profilert disse, tror jeg folk ville skjønt hva de gikk til.

Tipper at at mye av problemene ligger i viljen til sammarbeid på tvers av fakultetene, eller tar jeg feil der?

Lars Hervig sa...

jøss erlend, jeg viste ikke at det var så mange spennende geomatikkfag på ntnu en gang. skulle jeg velge mellom gis-systemutvikler og navigasjon-survey retning hadde jeg også slitt.. synes begge deler er veldig spennende=)

kvinnesl sa...

Skulle legge ved en link på forrige kommentar, men den ble ikke med, så her kommer den: http://www.iet.ntnu.no/nb/studier/emneoversikt

Dette viser ordinære emner, men man kan klikke seg videre inn til fordypningsemner der de bl.a har Romteknologi og navigasjon som et fordypningsemne.

Alexander Nossum sa...

Helt enig i alt som blir sagt her - og det er kanskje en del av problemet?

Geomatikk omfatter ganske naturlig både elektro og IDI - på utviklingssiden. På brukersiden er det flere enn nødvendig å ramse opp - deriblant bygg..

Kvinnesl: Det er en veldig god idé å legge opp ferdige løyper som kan være valgfrie/inspirasjon. Dette skal jeg prøve å få til!

Mer samarbeid på tvers av fakultet/studieprogram er helt nødvendig for Geomatikk. Rent administrativt så er nok ikke dette noe stort poeng iom. at NTNU tross alt oppfordrer til tverrfaglighet, innovasjon +++ Det er vel mer på det praktiske planet dette butter - hvor ingen tar et riktig initiativ.

Flott med alle innspill! Jeg skal ihvertfall prøve å gjøre mitt for å gjøre Geomatikk litt mindre schizofrent!

Atle Frenvik Sveen sa...

Jeg vil, i lys av "navnetrøbelet" (les: ingen vet hva geomatikk er), foreslå et par nye navn:

Geografisk Informasjons Teknologi (GIT): Dette er det erlend beskriver som "GIS med fokus på systemutvikling". Jeg synes GIS er så intetsigende som man får det, jeg vet at Sen kan stå for Science, men de som kjenner _litt_ til termen kobler til System med en gang.

GeoDesign: Dette blir da "GIS med fokus på analyse og planlegging", jeg oppfatter dette som litt "mykere", da dette handler om å bruke systemene. Her kunne jo kanskje en kobling mot Geografi-GIS-fagene på Dragvoll vært naturlig? Problemet er vel kanskje graden av overlapp med geomatikk-GIS-fagene?

Slik jeg ser det er de siste områdene greit dekket med fag, men de burde nok vært splittet mer. Et eget Geomatikk-intro-fag, med fokus på alle aspekter (inkludert GISc) hadde vært på sin plass.

GIB-fagene burde vært splittet, GIB1 har en naturlig kobling mot "GeoDesign", mens GIB2 burde hatt en ansiktsløfting. Stikkord er OGC, EPSG og diverse APIer/toolboxer. Et samarbeid med IDI for å få et kurs på Python/JavaScript hadde også vært på sin plass.

Når det gjelder kobling mot andre fagområder bude det, som Alex nevner, legges mer til rette for dette. Dvs at Geomatikk-emner burde lettere la seg bruke som case i prosjekter etc.

kvinnesl sa...

Liker forslagene og beskrivelsen av Geografisk Informasjons Teknologi og GeoDesign Atle. Disse bør innføres som "retninger/fordypning". Faktisk ser jeg at denne inndelinger allerede befinner seg i emnevalgsbrosjyren(pdf s.19-21) til bygg. Dette profileres ikke fra Geomatikk sin side iallefall..

Vi bør fortsatt beholde Geodesi og Fotogrammetri retningene, men man bør som sagt foreslå et mer definert løp med fag som sat.tek, navigasjon, rom tek., innenfor Geodesi, og Bildeteknikk, laserfag? etc, for Fotogrammetri.

Som siste "retning" forelsår jeg altså Offshore Surveying, med innslag av geodesi, navigasjon, marin obsev. og akustikk osv.

Vi sitter da igjen med 5 definerte retninger på Geomatikk. Det er forsåvidt ikke nødvendig for de ansatte på Geomatikk å opprette noen nye fag, da de fleste finnes på andre institutter. Det de MÅ gjøre derimot, er å ta initiativ til sammarbeid med de andre instituttene.

Noe som bringer meg til et essensielt spørsmål: Er det noen av de ansatte ved Geomatikk på NTNU som leser denne bloggen? Isåfall er det på tide å gjøre seg til kjenne, og komme med sine meninger.

Lars Hervig sa...

fine og forsåvdit informative navn atle! gis som det er nå er alt for vidt.

skulle gjerne sett at flere idi-studenter fikk mulighet for retningen Geografisk Informasjons Teknologi også.

erlend: alex er ansatt/innsatt =)

Lars Hervig sa...

her er en liste over et knippe Geografisk Informasjons Teknologi (GIT) relaterte jobber som ligger ute:

http://www.geomatikk-ikt.no/systemutviklere-dotnet

http://www.norkart.no/wip4/detail.epl?id=459521&cat=1072

http://www.digi.no/stilling/ads/view/37

http://www.itdagene.no/annonse/vis/90/2-utviklere-hos-smallworld-systems-as

http://www.itdagene.no/annonse/vis/89/software-engineers-hos-kadme-as

http://geodata.easycruit.com/vacancy/347105/43957?iso=no

Dette er stillinger både erfarne og nyutdannede med GIT bakgrunn. GeomatikkNTNU bør levere de beste GIT kandidatene=)

Terje Midtbø sa...

Hei!

Tenkte at det var på sin plass å bekrefte at bloggen vert lesen av oss som jobbar her.
Mange interessante synspunk som underteikna i stor grad kan seie seg einig i.

Nokre kommentarar:
Den organisatoriske plasseringa under Institutt for bygg, anlegg og transport er eit problem for den faglege identiteten til geomatikk. Denne organiseringa er i prinsippet basert på lokalisering i same bygg. Under den store omorganiseringa ved NTNU for 8-10 år sidan var IDI eit reelt alternativ. Ein viktig grunn til at dette ikkje vart ein realitet var oppstarting av Studieprogram for Ingeniørvitenskap og IKT ved IVT-fakultetet.

Framheving av ulike studieprofilar trur eg er ein god idè (har vore brukt litt tidlegare i bygg-samanheng). Dei ulike kombinasjonane som er antyda ligg stort sett inne i studieplanen, men vi må verte flinkare til å framheve dei ulike mogelegheitene.

Einig i at sterkare satsing på den "marine sida" kunne vore eit naturleg område for geomatikk ved NTNU. Eksernt engasjement for å få i gang eit studieopplegg hadde vore til stor hjelp. (Det er diverre ein realitet at geomatikk har for få studentar. Det er difor vanskeleg å få gehør internt på NTNU for byggje ut studietilbodet....med mindre det kjem ekstern drahjelp).

Til spørsmålet om kor mange av våre studentar som hamnar i "bygge-bransjen,....kjem litt an på korleis denne bransjen er definert, men basert på mellom anna oversikt over tidlegare studentar vil eg anslå ca 15% (der dei aller fleste historisk sett har vore byggstudentar).

kvinnesl sa...

Godt å se at dere følger med!

Når det gjelder ekstern drahjelp så tror jeg ikke det skal være mangel på det. Som nevnt ettersøker Stig Øvstedal i Statoil nettopp dette studietilbudet, bl.a på GeoForum sine "Geodesi og Hydrografidagene" i høst (se pdf). I tillegg tror jeg Geograf kan være behjelpelige med å dra igang noe slikt da de har drevet en del kursing innen dette området de siste årene. Se bl.a denne presentasjonen, som også ble holdt på "Geodesi og Hydrografidagene". Selskaper som Acergy, Subsea7, DOF og DeepOcean er også på jakt etter denne kompetansen, og vil nok ønske et slikt studietilbud velkommen.

Jeg vet at linjen for Landmåling og eiendomsdesign på Høgskolen i Bergen har vært i kontakt med Statoil for mulig utvidelse av studietilbudet til å omfatte offshore surveying. I første omgang gjelder dette på bachelor nivå, men det bør også være et tilbud på masternivå. Her mener jeg Geomatikk NTNU bør være et naturlig valg!

Stig Øvstedal sa...

Takk for tipset om bloggen Erlend!

Det er mange gode kommentarer og tips til løsninger på en Offshore Survey utdanning som egentlig ligger ”klar” i dag, bare fakultetene snakker seg imellom og tilrettelegger for det som bransjen søker etter. Når jeg presenterer at en utdanning på BSc nivå er ”ønsket”, så må en forstå det i sammenhengen av at en har en forventning at en BSc kandidat muligens vil være ute i felten i en lengre tidsperiode enn en MSc kandidat, og at den da vil han mindre gjennomtrekk og opplæring. Men MSc kandidater er høyst relevante (etter offshore erfaring) til andre stillinger også.

Skal vi kunne klare å vist dagens ungdom den svært varierende arbeidserfaringen, opplevelsene rundt om i verden og hva som er synlige bevis på vår tilstedeværelse og utvikling så må vi bli flinkere til å kommunisere til dem. Dette gjelder ikke bare at universiteter og høyskoler profilerer seg på messer for å ”hanke inn” studenter, men bransjen i så måte må også delta for å få ungdom allerede i ungdomsskole til å fatte interesse for det vi driver med. Kanskje vi skulle benyttet et survey fartøy på slike tilstelninger i stede for stand?

Jeg vil også få påpeke dette med mangelen på norsk rekruttering til slike stillinger hos survey selskapene. Jeg mener vi kan være i ferd med å grave en liten grav om vi ikke blir mer beviste på å rekruttere nordmenn. Vi må tenke lenger enn bare stillingen som offshore surveyor (online surveyor) det er mange svært interessante stillingsnivåer som kommer etter dette første steget…

På GeoForum 2010 i Bergen neste måned vil det være et innlegg om status for profilering i GeoForum regi, gjelder hele bransjen. Skal bli spennende å høre utfallet der, dessverre kan jeg ikke delta…

Alexander Nossum sa...

Flott med så gode ideer! Veldig nyttig å få innblikk i hva industrien trenger!

Når det gjelder offshore surveying så vil jeg tro det kan "snekres" sammen ved å sette sammen fag på tvers av fakulteter. Men, problemet er å velge de riktige fagene. Her vil det være veldig nyttig med innspill fra industrien! Hvilke spesifikke kunnskaper er dere på utkikk etter hos en MSc. Offshore Surveyor? Hvis dere vet om relevante fag så er det flott - det er også nyttig med stikkord som beskriver hva dere ønsker.

Unknown sa...

Hei,
jeg heter Helge Astad og jobber som Senior GIS Konsulent i Geodata. Jeg har erfaring fra onshore-arbeid i Statoils Mapping and Geographical Information-avdeling samt et par år offshore som online surveyor for Acergy. Når jeg var til sjøs jobbet jeg på flere fartøy - blant annet med pipelay på Ormen Lange og mye subsea survey på drømmebåten Acergy Viking. Utdannelsen min er hovedfag i (marin) geografi fra UiB. Jeg er altså en av de som Stig Øvstedal er ute etter, selv om utdannelsen min er litt for høy!

Her er noen erfaringer fra livet som online surveyor.

På en typisk survey-jobb blir båten bedt om å kjøre med en miniubåt langs en eller flere pipelines. Langs røret logger ubåten posisjon (akustisk posisjonering under vann, DGPS-posisjonen til båten), dybde, høyde over havbunnen, digital video, multistråle-ekkolodd, evt. Pipetracking (deteksjon av begravde rør), side-scan sonar, forward looking sonar, doppler velocity log (for ubåtens inertial navigation system), sub-bottom profiler + en del andre småting. I tillegg må vi logge CTD (Conductivity, Temperature, Depth) fra en sonde vi dypper i havet og ofte data fra et multistråle-ekkolodd montert på båten.
Jobben til online surveyor er å passe på at alle instrumentene er på og av når de skal, at de logger gode data og at dataene blir lagret skikkelig. I tillegg skal all aktivitet loggføres, sjefer skal godsnakkes med, man skal svare på spørsmål fra mer eller mindre kapable company reps og passe på at både folka på brua og ROV-pilotene forstår hva som foregår. Ganske hektisk med mange språkproblemer i begynnelsen (skotsk er en utfordring! ) og mye å holde styr på. Jeg satt foran 21 forskjellige dataskjermer som styrte 27 CPU’er.

Dette fikk jeg bruk for fra studiene: Det meste av oseanografien – strømmer, tidevann, lagdeling osv. Ikke så mye GIS, men det gjorde det meste enklere. Systemet for å vise hva man holder på med – på nav-screen – er et slags GIS, men uten databasekoblingen. Det er nyttig å kunne mye om GPS, men jeg har lite utdanning i det. Kan en god del om fjernmåling, og det er jo nyttig både i forhold til ekkolodd, sonar og GPS faktisk. Det var en del sediment-lære og geologi som var litt nyttig, + det å kunne regne geometri. Det var litt skuffende når jeg skjønte at Excel var det aller viktigste å kunne bruke… kanskje dette er litt annerledes nå (sluttet i 2008). Det aller viktigste var å bevare roen og kunne kommini..kummoni kommunisere godt.

Jobben var helt super! Jeg fikk drøssevis med venner og veldig god erfaring som jeg bruker hver dag i geodata. Jeg sluttet av familiære årsaker som det heter; jeg har så mange barn at det blei klønete å være borte to uker i slengen. En typisk turnus er 2 uker på, 4 uker av.

Jeg skrev at GIS var lite brukt. Det kan nå endre seg noe. Statoil har nettopp revidert sitt styrende dokument TR1063 som omhandler formater for overlevering av survey-data. Her er det en helt klar dreining mot mer bruk av GIS! Dermed er GIS straks mer nyttig. Dette er en trend i resten av verden og, for eksempel så holder http://www.imca-int.com/ på med å utarbeide guidelines for hva en online surveyor trenger å vite om GIS. Da trenger man plutselig GIS og databaser i geomatikkpensumet også.

Oi, det blei langt gitt. Kontakt meg gjerne på helge.astad(at)geodata.no om noen vil vite om online survey eller hva geodata gjør med GIS mot oljebransjen.

Unknown sa...

Jeg fikk en mail i dag: Ås sliter litt også!

Til våre beste ambassadører

I mars 2008 sendte jeg ut en henvendelse om bistand. Det var etter at rektor ga beskjed om at han ville legge ned geomatikk dersom studentsøkningen ikke økte. Vi fikk åpenbart god hjelp for søkningen gikk kraftig opp. Nå ser søkningen ut til å gå tilbake og jeg er spesielt redd for den 5-årige masteren i geomatikk. Antall studenter er i dag under grensa universitetsstyret vårt har satt for terminering. Økonomien er skrantende og iverksettelsen kan komme raskt.

Jeg mener utdanningene våre er viktige for framtidig kvalitet og utvikling innen våre fagområder i Norge. Det er for få søkere til studiene og etterspørselen etter ferdig utdannede kandidater er større enn antallet som utdannes.

Skal vi beholde tilbudet ved universitetet i Ås (UMB) i samme omfang som nå eller bedre, trengs flere søkere på studiene. Øker ikke søkningen blir tilbudet redusert og kan altså i verste fall bortfalle. I Ås er det i dag et tilbud om 3 årig bachelor og 5 årig master i geomatikk. For nærmere informasjon www.umb.no/geomatikk

Jeg har en bønn til deg. Kjenner du noen som kunne være interessert i å studere geomatikk så informer om tilbudene. Ordinær søknadsfrist er medio april.

Det hadde også vært fint å få lenket opp vår geomatikkside (www.umb.no/gematikk) fra andre nettsteder om du har mulighet til å ordne det.

Beste hilsen
Inge Revhaug (inge.revhaug@umb.no)