torsdag 21. august 2008

Photosynth

Vi har tidligere snakket om Photosynth teknologien til microsoft, som er utviklet basert på følgende idé:

- gitt noen titall eller hundretall fotografier av et sted, gir dette nok informasjon til å rekonstruere en 3D-modell av dette stedet?

"Det hele er basert på mønstergjenkjenning, hvor alle vinkler, hjørner og punkter i fotografiene analyseres. På bakgrunn av dette organiseres bildene, før det til slutt genereres en 3D-modell som man kan bevege seg i eller komme dypere inn på detaljene."

Tidligere har det kun eksistert en demo av dette. I dag skriver imidlertidig digi.no , at microsoft har lagt ut programmet til privat bruk.

"For å lage "synthene", må brukeren laste opp en fotosamling bestående av et sted mellom 20 og 300 fotografier av det samme motivet. Bildene må overlappe hverandre og være tatt fra ulike vinkler og avstander. Antallet bilder som er nødvendig avhenger av størrelsen på motivet og det ønskede detaljnivået."

Så da er det vel bare å begynne å leke seg!

Hva med guidet tur gjennom geomatikk-lokalene på de nye web-sidene?

3 kommentarer:

Alexander Nossum sa...

Høres ut som en strålende idé! Dette bør jo gjennomføres:)

geomatikkstudentumb sa...

ellers har du jo photomodeler fra 3dphoto.dk som er et mye mer kraftig program og flere muligheter. men det er heller ikke gratis (ca 10 000 kr)

Atle sa...

Artig at UMB-folk har funnetg bloggen vår ;)

Brukte photomodeler i våres, har enda ikke testa photosynth (MS, blæh) så har ikke noe sammenligningsgrunnlag, men hvis det er som du sier at de har mye av den samme funksjonaliteten så er det rart at photosynth får så mye oppmerksomhet og kalles nyskapende, da det finnes fra før. Kan vel _kanskje_ ha noe med størrelsen på selskapet bak å gjøre? Uansett er det vel ikke dumt om flere fatter interesse for geomatikk-anvandelser!